Qatar este o tara dezvoltata, a carei forma de guvernamânt este monarhia. Conform Constitutiei, Emirul (seful statului) exercita autoritatea legislativa si executiva, în baza recomandarilor Consiliului de Ministri si în consultare cu Consiliul Consultativ (Shoura). Consiliul Consultativ este un organism similar unui parlament unicameral, care are atributii cu caracter consultativ-legislativ. Guvernul, condus de primul ministru, sprijina implementarea politicilor statului. Religia este în exclusivitate islamica. Limba oficiala este limba araba. Ziua nationala este 3 septembrie. Capitala tarii este Doha.

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru cetatenii români care calatoresc în Qatar este necesara obtinerea în prealabil a vizei de intrare. Pentru turisti, viza de sedere valabila pâna la 30 de zile se obtine de la ambasadele sau consulatele Statului Qatar în strainatate. Nu se elibereaza vize la punctele de frontiera.

Viza de intrare (permisul de munca) pentru persoanele din România angajate cu contract de munca în Qatar se obtine, în prealabil, de angajatorul qatarez (“sponsor”), în baza documentelor solicitate de la viitorul angajat român (curriculum vitae, copie a pasaportului românesc, certificat de cazier judiciar, certificat medical) si se aplica în pasaport, de regula la sosirea în Qatar. Activitatea lucrativa pentru straini este reglementata de legea muncii, angajatul fiind obligat sa respecte cu strictete conditiile contractuale.

Parasirea tarii de catre angajatul strain se poate face numai cu acordul scris al angajatorului.

Conditii privind traficul auto
În Qatar se conduce pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna. Limitele de viteza admise sunt de 60/80 km/ora în localitati si 120 km/ora pe autostrada, cu supraveghere radar în anumite zone. Amenzile de circulatie variaza între echivalentul a 100 si 1000 dolari SUA. Conducerea sub influenta alcoolului este considerata un delict grav.

Informatii pentru cazuri de accident de circulatie
În cazul unui accident de circulatie autoturismul nu trebuie deplasat, pâna la sosirea politiei. Sunati la numarul de ugenta 999 si asteptati sosirea politiei. În cazul unui accident cu victime, soferul este retinut pâna la încheierea cercetarilor politiei.

Permisul de conducere
Permisul de conducere românesc poate fi folosit pentru perioada scurta de timp, pâna la obtinerea permisului de conducere qatarez.

Reglementari vamale
Este interzis importul de narcotice, alcool, produse din carne de porc, arme si obiecte religioase.

Regimul animalelor de companie
Pentru a fi admise în Qatar, animalele de companie au nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii si Afacerilor Municipale. Se interzice intrarea unor rase de câini, în special cele de talie mare.

Operatiuni bancare
Nu sunt limitate sumele în valuta trimise sau primite în sau din strainatate. Cursul valutar este constant (3,64 riali pentru 1 dolar SUA).

Comunicatii si electricitate
În Qatar, sistemul de telefonie fixa si mobila se ridica la standardele internationale. Codul de acces pentru Qatar este +974. Din Qatar se formeaza un singur 0 înainte de codul de acces international respectiv.

Curentul este de 230V. Se foloseste stecker cu tri picioruse, de tip britanic.